Dit jaar hadden we Bali uitgekozen voor de zomervakantie, mede omdat het een goede combinatie is van zowel duiken als bezienswaardigheden boven water. We verbleven in een luxe bungalow op een vijfsterren resort, het Siddhartha Dive Resort & Spa van Werner Lau. Dit lag dicht bij Kubu op het noodoostelijke gedeelte van Bali.
Het resort verdiende de 5 sterren ook echt. Dagelijks werden de bungalows grondig schoongemaakt. De tuin was schitteren aangelegd en werd goed onderhouden door een legertje tuinmannen. Verder was een mooi groot zwembad aanwezig, waar je ook heerlijk onder een parasol in de schaduw kon bivakkeren. De keuken onder leiding van een Zwitserse chef-kok was uitmuntend. Er was een uitgebreide kaart met zowel Indonesische als overige gerechten. Daarnaast kregen we nog een keer een echt Balinees buffet en Seafood buffet voorgeschoteld.
Het duiken op noordoost Bali is schitterend en afwisselend. Naast het muckdiving zijn er ook koraaltuinen, mooie steile wanden en een aantal wrakken. Vooral de liefhebbers van macroleven (wij dus) kunnen hun hart hier ophalen. Daarnaast is er een grote diversiteit aan vissen en harde en zachte koralen. Wie wat langer wil rijden of varen kan ook stekken bezoeken met groter wild zoals manta’s of haaien. Wij hadden bewust gekozen voor de dichterbij gelegen duikplaatsen, waardoor de reistijd werd beperkt tot maximaal 15 minuten.
Een van de toplocaties in de wereld is het wrak van de USS Liberty. Dit Amerikaanse vrachtschip van 120 meter lang is in de tweede wereldoorlog beschoten en zwaar beschadigd naar Tulamben gesleept. Daar heeft het jaren in de baai gelegen totdat het na een uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung in 1963 alsnog gezonken is. Het wrak ligt op slechts 50 meter van de kant en het diepste punt ligt op 30 meter. Het wrak is inmiddels helemaal begroeid met koraal en er leven veel vissen rond het wrak. De ruimen zijn goed toegankelijk voor duikers en zijn mooi begroeid met allerlei koralen. Bij onze 3 minutenstop kwamen we midden in een grote school van honderden jacks, wat een spectaculair gezicht was.
Naast dit wrak waren bij Tulamben ook nog de mooie stekken Coral Garden en Drop Off. Deze waren minder druk met duikers en daardoor zat er ook meer leven. Bij Coral Garden hebben we naast al het macroleven ook nog een haai (black tip) gezien.
Onze favoriete locatie voor macrofotografie was Seraya. Naast diverse spookfluitvissen, poetsstations vol met poetsgarnalen, spookmurenen en naaktslakjes hebben we hier ook de harlekijngarnalen gevonden. Op meerdere andere locaties hebben we de pygmee zeepaardjes (ca 1 – 2 cm) aangetroffen, maar het blijft een opgave hier een goede foto van te maken. Verder hebben we nog (mini)sepia’s, bladvissen, murenen, trekkersvissen en vele ander soorten rifvissen gezien.
De service bij het duikcenter was uitstekend geregeld. Elke dag werden je spullen gespoeld en gedroogd en alles stond al opgebouwd als je wilde gaan duiken. Zelfs de duikspullen werden naar de waterkant gebracht voor je, meestal door een tengere Balinese vrouw die alles op haar hoofd droeg. Soms moesten ze wel enkele honderden meters met de complete uitrusting lopen en dan voelde je je wel eens bezwaard. Voor deze service betaal je euro 0,50 per duik.
Bali boven water
Bali staat bekend om zijn mooie natuur met de uitgestrekte rijstvelden en de tropische regenwouden. Het schijnt dat Bali meer plant- en boomsoorten kent dan heel Europa. Er zijn ook nog een paar vulkanische bergen, waarvan de Gunung Agung de hoogste en meest heilige berg is met 3.142 meter. Deze vulkaan is voor het laatst uitgebarsten in 1963 en we hebben de gevolgen hiervan op veel plaatsen nog kunnen waarnemen.
Het hele leven van een Balinees staat in het teken van zijn geloof, het hindoeisme. Offers spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Er wordt doorlopend geofferd aan alles wat je maar kunt voorstellen: standbeelden (van goden), huizen, winkels, bomen, auto’s en zelfs op kruispunten. Dit doen ze uit zelfbescherming en ze geloven dat hierdoor de geesten gunstig worden gestemd voor een goede oogst, voorspoed en gezondheid in de familie. Meestal bestaan offers uit organisch materiaal die het leven op aarde mogelijk maken: bloemen, rijst, fruit of kledingstukken en wierook.
Gunung Batur
We hebben een dagtripje gemaakt naar de Gunung (berg) Batur, een nog altijd actieve vulkaan van 1717m hoog. In het verre verleden is deze vulkaan ontstaan in een krater van een eerdere uitbarsting. Een kratermeer loopt als een halve maan om de Batur heen. Voor het laatst is er een uitbarsting geweest in 2000. Rond het kratermeer waren vele heetwaterbronnen waar je (tegen betaling) mocht badderen. Onderweg hebben we ook de bekende tempel Pura Ulun Danu Batur bezocht. Hier vond een bepaalde ceremonie plaats, zodat we alleen met een sarong en sjerp de tempel mochten bezoeken. Opvallend waren ook hier de vele offers die werden gebracht. De tempel had meerdere binnenhoven met offertafels en grote altaren.
We hebben ook nog een dagtripje gemaakt naar de rijstvelden en een paar andere bezienswaardigheden als het waterpaleis Tirtagangga, Taman Gili, Vleermuisgrot en een authentiek Balinees dorpje. Onderweg kwamen we ook nog langs een traditionele crematie. Doordat een crematie duur is zijn de meeste crematies van meerdere personen tegelijk Een crematie op Bali is een van de belangrijkste symbolen in het ceremoniële leven op het eiland. De dood wordt namelijk niet gezien als het einde, maar als het begin van een nieuw leven. Het is dan ook geen trieste gebeurtenis, maar meer een groot feest. De lijken worden gewoon aan de kant van de weg in de brand gestoken op een bult hout.
Waterpaleis Tirtagangga
Het waterpaleis Tirtagangga bestaat voornamelijk uit water, tuinen en beelden. Naast de bronnen zijn er een aantal decoratieve vijvers en een opvallende fontein van elf verdiepingen. Het water van de natuurlijke bronnen van Tirtagangga wordt van oudsher als heilig beschouwd. Het water wordt gebruikt voor religieuze ceremonies in de tempels, zolang het te voet daar naar toe gebracht kan worden. TIRTA betekent: gezegend water. GANGGA komt van Ganges, de heilige rivier in India. We zijn hier rondgeleid door een doofstomme gids. Hij had een boekje bij zich waarin in het Engels stond beschreven wat er te zien was. Wij moesten dit dan voorlezen en door te liplezen wist hij precies waar we waren en kon hij met handen en voeten het hele verhaal nog mooier maken. De tuinen waren vol met mooie bomen, planten, bloemen en een diversiteit aan beelden.
Taman Gili Klungkung
De Taman Gili (tuin met eilandjes) is gebouwd omstreeks 1710 en is het enige wat nog overgebleven is van het Koninklijke paleis in Klungkung. De rest van het paleis is in 1908 vernietigd door de Nederlandse bezetters. Het drijvende paviljoen (Bale Kambang) werd gebruikt als gerechtshof, waar het hoogste rechtscollege van het eiland recht sprak in zaken die niet door de families of dorpsgemeenschap konden worden opgelost. Het plafond van het paviljoen is versierd met schilderingen die allemaal een bepaalde betekenis hebben.
Batcave en Pura Goa Lawah
De Pura Goa Lawah is een van de vele tempels op Bali. Wat hem zo speciaal maakt is dat de tempel voor een grot ligt waar vleermuizen in huizen, de batcave. Duizenden vleermuizen hangen aan het dak van de grot. Ook hier was die dag in de tempel een ceremonie bezig, zodat we niet echt dicht bij de grot konden komen om de vleermuizen te bekijken. Je kon ze buiten wel duidelijk horen.
De twee weken vlogen voorbij en we hebben weer een schitterende vakantie gehad. Het was de meest luxe vakantie die ik ooit heb gehad. Ik heb 20 mooie duiken gemaakt op Bali en meer dan 1.000 foto’s gemaakt. De mooiste foto’s van zowel boven als onderwater staan in mijn fotogalerij.