Thailand (Khao Lak) 2012

dineren aan het strandDit jaar had ik zin om alle verplichte nummers met kerst en oudjaar te mijden en dit te combineren met twee weken aangename temperaturen. Met Albert en Sonja hadden we het idee gevat om maar eens naar Thailand te gaan, waar je zowel boven als onderwater goed kunt vertoeven. Op 18 december vertrokken we rond het middaguur met Malaysian Airlines naar Thailand. Na een tussenstop op Kuala Lumpur landen we ’s ochtends vroeg in Phuket, waarna het nog ruim een uur rijden was naar Khao Lak, aan de westkust van Thailand. We zouden de hele periode verblijven in het Khao Lak Sunset Resort, waar we grote luxe kamers hadden met een mooi uitzicht op de zee en het strand.

koraalduivel

Die middag maar even een bezoekje gebracht aan het dorpje en het duikcenter IQ-Dive, waar we ons duikpakket hadden geboekt. Hier alle Padi-papershit geregeld en de duikplanning voor de komende dagen gemaakt.

De eerste dag gingen we duiken op het Boonsung Wreck. Door de tsunami is dit wrak in meerdere stukken gebroken en zodanig verspreid dat we er twee duiken konden maken. Het wrak op zich is niet zo spectaculair maar het leven rondom het wrak des te meer. Er waren zulke grote scholen vis dat je soms gewoon het wrak niet meer zag. naaktslakNiet alleen de aantallen, maar ook de grootte van de vissen was een aangename verrassing. Daarnaast hebben we genoeg ander klein leven, zoals diverse naaktslakjes, garnaaltjes en murenes gezien. Het begin van de vakantie was veelbelovend.

De andere duiken hebben we allemaal gemaakt op de Similan eilanden. We werden elke dag bij ons resort opgehaald door een busje van IQ-dive dat ons naar de haven in een volgend dorpje Tab Lamu bracht waar de duikboot vertrok. Het was ruim 2 uur varen naar de Similans, zodat de ebook een welkome tijdsbesteding was en ik een aantal spannende boeken heb kunnen lezen. Op de boot was alles uitstekend geregeld, zowel het duiken als het eten. De kok maakte elke dag voortreffelijke maaltijden met verse ingrediënten die ’s ochtends op de lokale werden gekocht.

haven Tab Lamu

De Similans hebben veel te verduren gehad van de tsunami en daarna van El Nino. Vooral boven de 10 meter was er veel beschadigd en dood koraal, maar het is wonderbaarlijk hoe snel alles zich aan het herstellen is. Vooral het zachte koraal zie je overal weer uit de bodem herrijzen. Wat dieper waren er nog grote en mooie waaier- en tafelkoralen, gorgonen en zweepkoralen, veelal met een dwerggrondeltje. De onderwaterlandschappen waren verder redelijk spectaculair met grote rotspartijen en doorgangen. Op diverse internetfora had ik verhalen gelezen dat er weinig vis was overgebleven na El Nino. Ik was echter aangenaam verrast met de grote visrijkdom, zowel qua aantallen als diversiteit. Het macroleven was ruim aanwezig in de vorm van allerlei soorten naaktslakken, garnalen, krabbetjes, blennies, grondeltjes e.d.. anemoonvisDaarnaast hebben we talloze soorten murenes in allerlei groottes gezien, schildpadden, barracuda’s, schorpioenvissen, grote scholen snappers, jagende jacks en diverse verschillende anemoonvissen.

Koh Tachai was het eiland om manta’s te spotten. Helaas waren ze niet aanwezig bij onze duiken. Dit werd enigszins goedgemaakt door een leopardshark die een paar keer om ons heen cirkelde.

wensballonnen

Khao Lak is in december 2004 zwaar getroffen door de tsunami. Behoudens de nodige gedenktekens was er boven water niets meer van te merken. De avond voor kerstmis herdenken de Thai deze gebeurtenis met plaatselijke bijeenkomsten en daarna het massaal oplaten van wensballonnen. Soms waren er honderden ballonnen tegelijk in de lucht, wat een spectaculair gezicht opleverde.

In Thailand wordt Kerstmis niet echt gevierd, maar voor de toeristen wordt er het nodige georganiseerd. Ons resort had de avond voor kerst een groot feest op het strand georganiseerd met een groot warm en koud buffet. Daarnaast was er een podium waar diverse lokale artiesten, danseressen en een goochelaar hun kunsten vertoonden. Hoogtepunt was dat elke gast een wensballon kreeg om in de lucht te laten gaan. Dit gebeurde bij nagenoeg alle hotels en resorts langs het strand en al die brandende ballonnen die in de verte over de zee wegdreven was een prachtig gezicht.

olifant

Naast het duiken hebben hebben we nog een dagtripje met een lokale gids gemaakt. ’s Ochtends vroeg werden we opgehaald en zijn eerst naar een Elephant Jungle Camp bij Sairung gegaan voor een elephant trekking. Op de rug van een olifant hebben we een tripje gemaakt naar een kleine waterval. Je zat op een soort achterbank van een auto (met veiligheidsgordel) en middels een hoge stelling was op- en afstappen gemakkelijk gemaakt. De tocht ging door het tropische bos en de rubberplantages. Met behulp van inkepingen in de rubberbomen wordt het rubbersap opgevangen in bakjes en daarna maken ze er een soort matten van die op rekken worden gedroogd. Bij de waterval was een kampje waar vrouwen handgemaakte souvenirs verkochten. Door de lange droogteperiode was de waterval helaas niet al te spectaculair. Bij terugkomst in het camp konden we voor 20 baht (euro 0,40) een tros bananen kopen om de olifanten te voeden.

waterval

Na een uitmuntende lunch zijn we gaan raften op een rivier met een bamboevlot. Ook hier hadden ze last van de droogte, want we konden redelijk ontspannen de rivier afvaren en de stroomversnellingen probleemloos nemen. Ik wil dit nog wel eens doen als het net geregend heeft, dan is het een stuk spectaculairder.

Vervolgens hebben we een tempel in Tab Lamu bezocht. Deze tempel is door de tsunami volledig verwoest en helemaal nieuw gebouwd. In de tempel waren naast de boeddhistische herinneringen allemaal schilderingen aangebracht die herinneren aan de tsunami. Achter de tempel was een groot park met een kleine dierentuin. In het park stonden meer dan honderd taxibusjes geparkeerd in de schaduw van de palmbomen. tempelDeze busjes hadden ’s ochtends toeristen vervoerd van hun hotel of resort naar de haven voor de daytrips naar de Similans en stonden te wachten tot ze de mensen weer naar huis konden brengen. De hele dag wachten is kennelijk goedkoper dan heen en weer rijden naar bijv. Phuket.

Als laatste hebben we de Sea Turtle Conservation Unit bezocht op het complex van de Thai Royal Navy. In diverse bassins worden schildpadden opgevangen die net uit een ei zijn gekropen. Ook dit marinecomplex is zwaar getroffen door de tsunami. Ter herinnering zijn een aantal borden met informatie van voor en na de ramp geplaatst en zijn een aantal vernielde objecten als monument achtergelaten. Zo lag er nog een patrouilleboot enkele honderden meters landinwaarts die compleet was verwoest door de tsunami.

koraal

Tijdens de hele vakantie hebben we heerlijk gegeten, eigenlijk zonder uitzondering was het overal voortreffelijk. Zowel op de duikboot, het resort als diverse tentjes langs het strand zijn we verrast door de grote variëteit en versheid van de maaltijden. Mijn favoriet was wel de heerlijke geroosterde eend in sojasaus met cashewnoten en gebakken rijst. gegeten. Daarnaast was er een grote keuze aan green of red curries, vlees- of visgerechten met rijst of noodles en het overheerlijke verse fruit.