Egypte 2012 MY Rosetta

MY RosettaOp donderdag 25 oktober 2012 vertrokken we met een groep van 12 enthousiaste duikers van Moby Dick naar Egypte voor een liveaboard. Hoewel we allen via Diving World hadden geboekt zaten we op verschillende vluchten naar Marsa Alam met een tussenpoos van een uur. Doordat het eerste vliegtuig een tussenstop moest maken op Luxor kwamen we toch nagenoeg gelijktijdig aan. Op het vliegveld werden we opgewacht door de gidsen en maakten we ook kennis met de rest van het duikgezelschap. Er sloten nog 7 andere duikers aan, zodat de hele groep bestond uit 19 personen.
rifVan het vliegveld was het nog ruim een uur rijden naar de haven van Marsa Alam, waar de Rosetta geankerd was. We werden ontvangen met een welkomstdrankje en de bemanning regelde dat alle bagage aan boord werd gebracht. Het was al redelijk laat geworden en na het verdelen van de kamers en het klaarmaken van de duikspullen werd ons nog een prima avondmaal voorgeschoteld.

blue spotted stingray

De eerste dag hebben eerst een checkduik gemaakt op Nakari, wat een niet bijster interessante duik was. Deze duik had ik de pech dat mijn externe flitser vol water is gelopen en kon worden afgeschreven. Hierdoor heb ik deze trip ook geen onderwaterfoto’s meer kunnen maken. Vervolgens zijn we een stukje naar het zuiden gevaren naar Wadi el Gemal. Daar maakten we een middagduik en een nachtduik.
Vanwege de uitstekende weersomstandigheden hebben we de hele nacht doorgevaren, zodat we ’s ochtends vroeg al in het diepe zuiden bij de St Johns eilanden waren beland. We hebben de hele week geprofiteerd van weinig wind. Voor de meesten was het hun eerste liveaboard, dus deze weersomstandigheden waren ideaal. In deze tijd van het jaar kan het er behoorlijk tekeergaan door de harde wind.

dolfijnen

Dankzij het goede weer zijn in het diepe zuiden de mooiste riffen bezocht. Bij het Sataya Dolphin Reef hebben we ook nog uitgebreid met de dolfijnen kunnen snorkelen.
We zijn geleidelijk iets noordelijker naar de Fury Shoals gevaren om enkele mooie duiken op Abu Galawa Small en Kebir (big) te maken. Bij Kebir is ook nog een mooie nachtduik gemaakt op de oude Chinese sleepboot Tien Hsing. Deze is hier vlak na de tweede wereldoorlog gezonken en is schitterend begroeid met koralen en een goede schuilplaats voor vele vissen. Bij Abu Galawa Small ligt ook een wrakje, dit is van een recenter gezonken zeiljacht van ca 16 meter.wrak vol glasvis Ook hier veel vis en dit jacht wordt met het jaar mooier doordat het meer begroeid raakt.
Een van de mooiste duiken heb ik gemaakt op het Abu Ghusun wreck. Dit wrak was helemaal begroeid met harde en zachte koralen en verder barstte het daar van het leven. Vele slakjes, zeenaalden, schorpioenvissen, garnaaltjes en kreeftjes bevolkten het wrak. Dit was een van de weinige duiken dat ik mijn camera echt miste.

koraalvlinders

De laatste duik van de trip hebben we op Shaab Marsa Alam gemaakt. Dit rif bevat een heel toegankelijk grottenstelsel en een zandbodem met de nodige grote koraalblokken. Hier lag ook nog een niet zo lang geleden gezonken liveaboard. De vele scholen vis en een enorme murene maakten dit tot een waardig slot.

De MY Rosetta is niet het meest moderne of luxe schip, maar alles was verder prima voor elkaar en ik zou zo weer een trip met ze maken. Prima duikgidsen die alles goed onder controle hadden en de mooiste duikplaatsen lieten zien. De overige bemanning was uiterst vriendelijk en behulpzaam. Het grootste compliment is echter voor de kok. Port Ghalib by night Ik stond er weer versteld van wat hij deze week allemaal voor heerlijke en gevarieerde gerechten had klaargemaakt in zijn kleine kombuis.

Deze trip heb ik in totaal 19 duiken gemaakt, wat mijn totaal in Egypte op 158 duiken brengt. Ten opzichte van mijn eerdere ervaringen in het diepe zuiden hebben we weinig groot spul gezien en op sommige riffen is het koraal ook achteruit gegaan.