Hurghada 2013

Aladdin wacht u opIn november 2013 zijn we met 33 personen van duikvereniging Moby Dick Sneek naar Hurghada vertrokken voor een korte duikvakantie. We verbleven in het Aladdin resort, wat samen met Ali Baba en Yasmine een gigantisch complex vormt. Ali Baba was het meest luxueuze resort van de drie met zelfs een ijsbaan in de centrale hal.
Het was te merken dat de onlusten in Egypte hun weerslag hadden op het toerisme en daardoor ook de bezetting van het resort. Het was er rustig en de bezetting zal rond de 50% zijn geweest. De gasten waren voornamelijk Russen en Nederlanders. Ook de shops in en rond het resort klaagden steen en been door de lage omzetten.

plein resort

Het was voor mij de eerste keer dat ik ging duiken in Hurghada. Ik ben diverse keren in Dahab, Marsa Alam, Wadi Lahami en Berenice geweest en heb enkele live-aboards naar het diepe zuiden gemaakt. Het werd dus tijd om ook de riffen van Hurghada eens te bekijken en deze trip was nog aantrekkelijker gemaakt door het vooruitzicht van een paar duiken op de Thistlegorm.

huisje

We doken met de op het complex gevestigde Deep Divers. Gezien de grootte van de groep werden we verdeeld over twee boten. De ene groep ging op de boot voor de daily trips en de andere mocht op de onlangs aangekochte boot voor de meerdaagse trips. Hierdoor was het ook mogelijk met deze liveaboard een tweedaagse trip naar de Thistlegorm te maken.

koraalvlinders

De eerste dag van de trip maakten we als warming up twee duiken op wrakken bij Abu Nuhas. Als eerste werd de Carnatic bezocht en later op de dag de Ghiannis D.
De Carnatic met een lengte van 90 meter is in 1869 gezonken. Alleen het geraamte is nog goed herkenbaar en mooi begroeid met koralen. Het wrak bevindt zich tussen 17 en 27 meter en wordt ook wel het `wijnwrak` genoemd door de vele flessen wijn die in het schip gevonden werden.

murene De Ghiannis D is een Grieks vrachtschip dat, geladen met hout, in 1983 is gezonken. Het is een heel mooi wrak met een lengte van bijna 100 meter en ligt op een diepte tussen de 8 en 27 meter. Er is nog een intacte voorsteven en de machinekamer zat vol glasvisjes. De mast, draden en kabels zijn omhuld door zacht koraal. Delen van het wrak waren makkelijk toegankelijk voor duikers.
De eerste dag werd afgesloten met een nachtduik. Dit werd geen succes, want er was een behoorlijke stroming. Mijn buddy Jentsje en ik misten ook nog het goede touw en kwamen bij de verkeerde boot uit. Het was een Italiaanse boot en deze waren zo vriendelijk om ons met de RIB naar onze eigen boot terug te brengen.
motoren in de ThistlegormDe tweede dag maakten we mooie duiken op de Thistlegorm. Dit is een bevoorradingsschip volgeladen met oorlogsmunitie voor de Britste troepen in Noord-Afrika dat in 1941 door de Duitsers tot zinken is gebracht. In 1955 ontdekt Jacques Cousteau het wrak van 126 meter dat ligt op een diepte tussen de 10 en 31 meter.
De eerste duik was vroeg in de ochtend en we waren een van de eersten op het wrak. Het zicht in de ruimen was daardoor heel goed en mede door het ontbreken van stroming waren de omstandigheden perfect. We konden ongestoord genieten in de ruimen van de motorfietsen, vrachtwagens, kisten munitie en andere militaire vracht. Daarnaast was er veel leven rond het wrak.
wielen in de ThistlegormBij de tweede duik waren de omstandigheden behoorlijk gewijzigd. Naast een behoorlijke stroming waren er ook meerdere groepen duikers op en rond het wrak aanwezig. Na een kort rondje door het ruim hebben we wat rondom het wrak gedoken en op de voorsteven nog drie grote krokodilvissen bewonderd. We zagen de treinwagons op het dek wel, maar hadden geen tijd meer om de locomotief naast het wrak te bezoeken.
De laatste duik van de trip maakten we op Shaab El Erg in de hoop dolfijnen te spotten. We hebben deze helaas gemist, maar de schitterende koraaltuinen maakten veel goed. De duik werd gekenmerkt door een harde stroming, waardoor de meeste duikers door de Zodiac moesten worden opgehaald. Wij lieten ons niet kennen en mede dankzij de opgedane stromingservaringen in de Malediven slaagden Jentsje en ik er in samen met Jacob en Margret terug te zwemmen naar de boot.

clown fish

Ook in de buurt van Hurghada maakten we een mooie wrakduik op El Minya. Deze Egyptische mijnenveger werd in 1969 gebombardeerd door Israelische gevechtsvliegtuigen. Het wrak ligt dichtbij de publieke haven op een maximum diepte van 30 meter. Het enorme explosiegat aan stuurboord is een mooie ingang om het schip van binnen te bekijken. Het wrak was een grote visrijkdom.

blue spotted stingray

We hebben de een aantal leuke sites bezocht, zoals Abu Ramada (North en South), Torfa Ben el Gebel en Rash Disha. Een van de mooiste duiken was Shaab Sabrina, waar we over heel mooie koraaltuinen doken met vele zachte en harde koralen en een overvloed aan vissen. De koraaltuinen werden afgewisseld met zandvlaktes waar we naast diverse blue spotted stingrays ook nog een grote pijlstaartrog zagen zwemmen.

koraalduivelDe laatste duikdag hebben we nog twee mooie duiken gemaakt op El Fanadir Norh en South. Deze beschutte duikplaats had een steile wand met diverse mooie harde koralen. Hier zat ook veel leven in, zoals glasvisjes, murenen, nudibranches, veel en grote koraalduivels, diverse soorten zeenaalden, grote schorpioenvissen en zelfs steenvissen.

Het hoogtepunt van dit weekje Hurghada was ongetwijfeld de Thistlegorm. Verder waren de duiken en de riffen wel aardig, maar toch minder spectaculair dan het diepe zuiden in Egypte. Ik heb deze week 15 duiken samen met mijn buddy Jentsje Schra gemaakt.

koraalboom

Het eten op de boot was in het algemeen van betere kwaliteit dan in het hotel. Het is altijd weer wonderbaarlijk wat de kok weet klaar te maken in zo’n klein keukentje. Heel afwisselend en heel smakelijk.
De kamers op het resort waren prima. Lekker grote bedden en een ruime badkamer met warme douche. Dagelijks werden de kamers schoongemaakt en de voorraad drinkwater aangevuld. Wat we wel misten waren de mooiste creaties die het personeel veelal maakt van handdoeken en andere kledingstukken.

Al me al was het een heerlijk ontspannen weekje met aangename temperaturen. Gelukkig heb ik geen last gehad van de vloek van de Farao.