Filipijnen 2017

het reisgezelschapOp paasmaandag vertrokken Karin, Jan, Margret, Jacob, Andries en voor een duiksafari in de Visayas op de Filipijnen. Na een voorspoedige vlucht met een overstap in Hong Kong landen we 20 uur later in Cebu. We werden daar al opgewacht voor het verdere vervoer naar onze eerste duikbestemming Malapascua.
We verbleven 5 dagen in het prima, maar eenvoudige The Pirate Legend Resort en doken met duikcentrum Devocean. Malapascua is een klein eilandje met meerdere duikcentra en resorts en heeft veel prima eettentjes en vooral bij de locals hebben we heerlijk gegeten.
Malapascua staat bekend om de duiken op Monad Shoal met de tresher sharks. zonsondergangWe hebben hier twee heel vroege duiken gemaakt en bij de eerste duik hebben we twee voshaaien gezien. Beide duiken was het zicht niet geweldig en het was een drukte vanjewelste, zowel onderwater met duikers als bovenwater met boten. Alle duikers op een rijtje op een diepte van 30 meter zorgde voor een groot gordijn van bubbels.
Vanaf Malapascua hebben we dagtrips gemaakt naar Gato Island en naar Kallangaman Island. Bij Gato Island zagen we naast diverse zeepaardjes, frogfish, nudibranches en sepia’s ook nog whitetips in de diverse grotjes en onderdoorgangen.
nudibranch Kallangaman is een tropisch eiland van een ansichtkaart met mooie witte stranden, wuivende palmbomen en blauwe zee. De tocht naar dit eilandje duurde anderhalf uur en tijdens het varen kwamen we nog dolfijnen tegen. Na twee mooie duiken was er op het strand een heerlijke bbq voor ons geregeld.
We hebben hier nog een nachtduik gemaakt bij The Lighthouse voor de mandarijnvisjes. Het was hier zo druk onder water en niet iedereen hield zich aan de afspraken om geen lampen aan te doen dat dit geen succes was. Gelukkig was er verder wel genoeg ander leven, zoals garnaaltjes, krabbetjes en vele heremietkreeftjes.

frogfishDe volgende halte in de tour is Moalboal. Vanaf Malapascua een trip van zo’n 6 uur waarvan 5.5 uur met de auto van noord naar zuid Cebu. We verbleven 2 nachten in Sumisid Lodge voor we met de duiksafari vertrokken. We hadden dus een dag om op Moalboal te duiken. Uiteraard moesten we een duik maken bij Pescador Island, waar we een mooie driftduik langs de steile wand hebben gemaakt. De grote school sardientjes die hier normaliter vertoeft bevond zich al enige tijd op het huisrif van Sumisid Lodge. Met snorkelen kon je deze school goed zien, zodat het druk was met snorkel toeristen voor de deur. Op het huisrif hebben we nog een schemerduik gemaakt om de mandarijnvissen te zien. Aangezien we de enige duikers waren hebben we ze rustiger kunnen bewonderen dan bij Malapascua.

bangkaTijdens de duiksafari verbleven we op een grote bangka van ca 30 meter waar alle duiken mee werden gemaakt. De nachten verbleven we in resorts aan de vaste wal. Naast ons zessen sloot nog een Nederlands stel aan voor de safari. De hele periode troffen we het met het weer. Er was weinig wind, zodat er ook weinig deining en golfslag was.
Na een overtocht van vijf uur arriveerden we bij Apo Island. Hier verbleven we twee nachten in een resort op een schitterende locatie met een eigen afgeschermd strand. Het eiland heeft nog geen stromend water en elektriciteit. In de kamers stond een ton met zout water voor het doorspoelen van de toilet en een ton met zoet water voor het wassen en douchen. Verder was er alleen ’s avonds van 18.00 uur tot 01.00 uur stroom van een generator, dus was er maar weinig tijd om alle batterijen weer op te laden. Ondanks deze basic faciliteiten was het een prachtig resort met voortreffelijke maaltijden en vriendelijk personeel.
koraaltuinApo is een paar jaar geleden getroffen door een zware tyfoon die een aanzienlijk deel van de riffen heeft verwoest. Om de riffen de kans te geven zich weer te herstellen wordt aan een kant van Apo niet gedoken. Op de locaties waar wij doken was de staat van de harde en zachte koralen echt overweldigend en beter dan ik had verwacht. We hebben hier diverse grote schildpadden, zeeslangen en veel klein spul gezien. Rond Apo Island hebben we zeven duiken gemaakt, waaronder een aantal driftduiken met behoorlijke stroming.

schildpadVan Apo vertrokken we naar Siquijor, waar we twee nachten verbleven in het luxe Coco Grove Beach Resort. Hier hadden we eindelijk weer het genoegen van douches met warm water en een heerlijk zwembad. De tweede avond was er een grote feestavond georganiseerd met een uitgebreid buffet en een voorstelling met allerlei traditionele dansen.
Rond Siquijor hebben we 5 duiken gemaakt, waarvan 2 nachtduiken. Bij de laatste nachtduik hebben we ook nog tijd besteed aan de mandarijnvissen. De riffen rond Siquijor waren in prima conditie en ook hier hebben we de nodige schildpadden, nudibranches, frogfish en grote scholen vis gezien.

anemoonOp de reis naar ons eindpunt Alona Beach op Panglao maakten we onderweg nog twee duiken bij Balicasag. Om de natuur hier beter te beschermen mag bij dit eiland alleen nog maar met een vergunning worden gedoken. Slechts een beperkt aantal duikers (max 150) worden dagelijks toegelaten, waarbij tevens geen opleidingsduiken en discover scuba duiken zijn toegestaan. De resultaten zijn al zichtbaar, want verhoudingsgewijs hebben we hier de meeste en grootste vissen gezien van de hele trip. De vele harde en zachte koralen waren ook in een prima conditie.

Oasis Resort Op Panglao verbleven we nog twee nachten in het Oasis Resort, de thuisbasis van Seaquest. De laatste dag hebben we nog twee duikjes gemaakt op Alona Beach. Deze duiken waren niet bepaald de mooiste of spectaculairste van de hele safari.
Ik kijk terug op een geslaagde safari waar we mooie duiken hebben gemaakt onder leiding van de gidsen Marleen en Jolly. Alles is in een relaxte sfeer verlopen en de gidsen deden gelukkig niet moeilijk als we langere duiken maakten dan 60 minuten. Ook de rest van de bemanning was uiterst vriendelijk en behulpzaam.

Ik heb deze vakantie 29 duiken gemaakt met een gemiddelde duur van meer dan 70 minuten. Ik heb tevens mijn 1.400e duik gemaakt.