Thailand (Koh Phi Phi) 2003

bovenaanzicht Phi PhiNa de grandioze duik- en zeilvakantie op de British Virgin Islands (2000) en in mindere mate Turkije (2002), was nu de andere kant van de wereld aan de beurt. Thailand stond al lang op het verlanglijstje en omdat er in Phuket een Sunsailbasis is, was de keuze al snel gemaakt. Naast de harde kern van ervaren duikers (o.a. 2 instructeurs en divemaster) gingen er ook nog een paar vrienden mee die hun duikbrevet wilden halen.

Wie echter mooie duiken in het verre oosten wil maken zal de lange reistijden voor lief moeten nemen. Na een vlucht van 12 uur van Amsterdam naar Kuala Lumpur, moesten we ons nog 12 uur vermaken voor we konden doorvliegen naar Phuket. Door het gedoe rond de SARS mochten we het vliegveld niet af en hebben we de tijd maar doorgebracht in een luxe lounge met bier drinken, internetten en video’s kijken.

Maya Beach van the beachIn Phuket lag onze grote zeilboot (ca 15 meter) al klaar. Hij was ruim genoeg om alle negen personen en de (duik)bagage te kunnen herbergen. We hadden uitstekende verhalen gehoord over de Phi Phi Islands en daar zouden we de volgende dag naar toe zeilen.

Na een dagje zeilen kwamen we aan op de Phi Phi Islands. We moesten daar nog van alles regelen voor het duiken (lood, flessen, uitrusting voor de cursisten e.d.). Op het kleine eiland zijn meer 50 duikzaken en omdat het daar laagseizoen was, zat iedereen om werk verlegen. We konden eenvoudig regelen dat er dagelijks 16 duikflessen bij ons aan boord werden gebracht. Het huren van de flessen, lood en het laten bezorgen van de flessen was goedkoper dan alleen een flesvulling in Nederland (uitgezonderd Moby Dick natuurlijk).

luipaardhaai De eerste dagen moesten we met de keuze van de duiklocaties rekening houden met de beginnende duikers, maar dankzij de vele witte stranden met palmbomen was dit geen enkel probleem. De zwembadoefeningen konden hier prima worden uitgevoerd. Ook de andere duikers konden prachtige duiken maken, want vlakbij de stranden waren mooie steile wanden met veel vis en koraal. Ook op de ondiepere stekken zagen we al schildpadden, murenes, zeepaardjes en luipaardhaaien.
We hebben zelfs nog een dag doorgebracht op Maya Beach, welke bekend is geworden van de film “the Beach” met Leonardo DiCaprio.

luxe zwembad resort Na een week vertrokken de meesten weer huiswaarts of gingen Thailand verder ontdekken. De beginners hadden hun open water behaald en al enkele duiken van het advanced gedaan. Ze waren helemaal gegrepen door het duikvirus, maar ik ben benieuwd of dat nog zo is na een paar duiken in Nederland.

Hoewel we de tweede week ook een boot tot onze beschikking hadden, besloten we toch maar om intrek te zoeken in een luxe resort. Enkelen waren het geschommel en geklots van de boot wel beu. Wie niet duiken wilde kon lekker aan het zwembad liggen en wat van het land bekijken. Het stadje was een aaneenschakeling van nauwee straatjes, waar allerlei handel werd gedreven. Je kan er te kust en te keur nieuwe kleding, electronica, drinken en prullaria kopen tegen echt lage prijzen. Verder kon je via een wandeling door het oerwoud naar een mooi uitzichtput boven op de berg. Vanwege de hitte en het vochtige klimaat was het behoorlijk afzien voor je boven was, maar het schitterende uitzicht vergoedde veel.

anemoon reefMet de plaatselijke duikboten konden we de verder weggelegen toplocaties bezoeken. Zo zijn we een dag naar het wrak van de King Cruiser geweest. Dit is een passagiersboot van 85 meter lang dat onder verdachte omstandigheden in 1997 was gezonken. Het schip ligt op een diepte van ca 30 meter, maar het bovendek ligt op ca 10 meter. Ondanks dat het schip er nog niet zo lang ligt, was het al begroeid met allerlei kleurrijke koralen en wemelde het er van de vele soorten vis.
Met de duikboten hebben we ook nog een tweetal sharkpoints bezocht, maar hier kwamen we alleen maar een aantal luipaardhaaien tegen.

schorpioenvisHet duiken op de Phi Phi Islands is een fantastische ervaring geweest. Ik heb er 17 duiken gemaakt die allemaal even mooi waren. Doordat we er in het laagseizoen waren, konden we op alle locaties rustig duiken. In het hoogseizoen schijnt het behoorlijk druk te zijn, wat ik wel wil geloven gezien het aantal duikboten dat voor anker lag in de baai. Voor alle duikers is er wel wat wils, zowel voor de beginnende als geoefende duiker. Hoewel er sprake is van eb en vloed, hebben we nergens sterke stromingen gehad of rekening met het tij moeten houden. Verder is er meer dan 10 meter zicht en ontzettend veel onderwaterleven.

baai van Phi PhiNaast het duiken is het verblijf op Phi Phi ook zeer aangenaam. De mensen zijn heel vriendelijk en beleefd en gelukkig niet opdringerig. Ook het eten en drinken is prima voor elkaar. Voor een prikje kun je daar de lekkerste maaltijden eten, vooral verse vis (garnalen, krab, haai, merlijn) is een aanrader. Voor een maaltijd met een voorafje en een biertje was je nooit meer kwijt dan 5 euro. Het verblijf in de luxe bungalow op het luxe resort kostte (inclusief ontbijtbuffet en schoonmaken) nog geen 25 euro per nacht. Achteraf was het vliegticket duurder dan twee weken verblijf en duiken in Thailand.