Tjerk, Sonja, Albert en ik hadden al vele positieve geluiden over het duiken in de Filipijnen gehoord en wilden dit nu zelf gaan ondervinden.
We reisden voor 3 weken af naar dit verre oord. De eerste twee weken zouden we verblijven op het eiland Negros (Dumaguete) en de laatste week op Bohol aan de witte stranden van Alona Beach.
Na een reis van meer dan 30 uren komen we aan op ons resort op Negros. Het resort is eigendom van een Nederlands/Duits echtpaar die het twee jaar geleden hebben geopend. Het kleine Amontillado Beach and Diveresort ligt rustig gelegen binnen een afgesloten privecomplex en biedt plaats aan maximaal 30 gasten. Er is een schitterend aangelegde tuin met een mooi zwembad. Het is direct aan het strand gelegen en biedt uitzicht op de bekende duikeilanden Apo en Siquijor. De bungalows waren van prima kwaliteit, evenals het eten en drinken. Dagelijks konden we kiezen uit meerdere menu’s met veel verse groenten en fruit. Op de verjaardag van een andere gast kregen we zelfs varken van het spit.
De meeste duikstekken lagen binnen 10 minuten varen van het resort. Deze duikstekken bezochten we met een kleine speedboot. De dagtripjes naar de verder gelegen eilanden maakten we met een traditionele banca, een grote Filippijnse houten boot met drijvers van bamboe. De watertemperatuur was bijna overal 29 graden, zodat een 3 mm tropenoverall voldoende is.
De duiken in de buurt van het resort waren al de moeite waard. De duiken waren zeer gevarieerd met stromingsduiken, diepduiken, wandduiken en de fraaiste koraaltuinen. De meeste bijzondere duiken waren toch “muckdives”, waarbij er in het zand de meest vreemde vissen zijn gezien. Het was een beetje vergelijkbaar met de Lembeh strait.
Bij een verder gelegen resort was een kunstmatig huisrif gemaakt van banden en autowrakken. Binnen enkele jaren was dit al mooi begroeid met allerlei koraal, sponzen en vele soorten vis. Op twee stekken hebben we zelfs nog mandarijnvissen gezien.
We hebben dagtochten gemaakt naar Apo eiland en Sumilon. We konden helaas niet naar Siquijor, want de grote boot was kapot. Vooral Apo eiland is een toplocatie om te duiken. Omdat Apo een beschermd reservaat is, mag er niet gevist worden. Naast een grote variëteit aan koralen en vissen was er een zicht van meer dan 50 meter. Een perfecte combinatie om mooie foto’s te maken.
Het echte hoogtepunt was de De Pier van Bacong bij de Dumaguete Coconut Mill. Deze bijzondere duiklocatie is een van de mooiste en bekendste ter wereld en een waar paradijs voor fotografen. Toch is het hier niet overbevolkt met duikers, want je mag hier alleen met een vergunning duiken. De pijlers zijn dicht begroeid met sponzen en zachte koralen in alle mogelijke vormen en kleuren, waartussen zich alle mogelijke vissen bewegen. We kwamen hier o.a. meerdere soorten hengelaarsvissen, vele naaktslakken, schorpioenvissen, duivelsvissen, zeepaardjes, inktvissen, sepia en jonge vleermuisvissen tegen. Dit was echt een van de mooiste locaties waar ik gedoken heb, en we hebben hier dan ook meerdere (nacht)duiken gemaakt.
Naast het duiken was er ook boven water het nodige te beleven. We hebben enkele schitterende dagtripjes gemaakt op het eiland. Zo hebben we een dag de rijstvelden bezocht en kunnen ervaren hoe arbeidsintensief dit is. Verder hebben we de weekmarkt van Malatapay bezocht, waar naast het vele verse fruit, vis, prullaria ook vee werd verhandeld. De varkens en waterbuffels werden veelal in de zijspannen van brommers aangevoerd.
Wij hebben ook meerdere trips naar de bergen gemaakt om van het subtropische regenwoud te genieten. We deden dit in combinatie met een bezoek aan de Casaroro waterval, Twin Lakes en Balanan Lake. Om bij de Casaroro watervallen te komen moesten we behoorlijk klimmen en klauteren via allerlei trappen en het laatste stukje zelfs door een riviertje.
Bij de Twin Lakes kregen we een tropische regenbui op onze kop net op het moment dat we in een roeibootje een van de meren overstaken. Dat was een van de weinige regenbuien, hoewel we daar in het regenseizoen bivakkeerden.
Bij Balanan Lake stonden gigantische bomen die groeiden op luchtwortels. Op het meer zelf kon je rondvaren met bootjes die met touwen aan de volgende oever waren verbonden. Je moest zelf de bootjes naar de volgende halte trekken.
De laatste week verbleven we op Alona Beach in Panglao op Bohol. Dit is een heel ander eiland dan Negros. Het is veel toeristischer en de natuur was niet zo overweldigend als Negros. Gelukkig zaten we in het laagseizoen en viel het wel mee met de toeristen. Alona Beach is een wit strand van enkele kilometers met veel resorts, hotels en duikcentra. Wij hadden een prima appartement dat ca 500 meter van het strand lag.
Ook hier was het duiken prima geregeld en bezochten we de mooiste duikstekken. Veel duiken hebben we gemaakt bij het eiland Balicasag, de bekendste (en mooiste) duikplaats daar. Hier stroomde het wel altijd, maar dat was geen probleem, want de boot pikte ons na afloop wel weer op. We hebben hier de pygmeezeepaard (1,5 cm groot) gezien, vele naaktslakken, scholen met honderden barracuda’s, zeeslangen en veel meer moois gezien.
Deze week was er vrijwel geen tijdslimiet voor het duiken. Het was voor ons de sport om langer onder te blijven dan een paar Duitsers die bij ons op de boot zaten. Gelukkig slaagden we daar elke duik weer in.
In deze drie weken heb ik 31 duiken gemaakt met een gemiddelde duiktijd van meer dan 70 minuten.
De Filipijnen heeft een grote indruk op mij achtergelaten. Dit is een van mijn mooiste vakanties geweest. Niet alleen het duiken is van een uitmuntende kwaliteit, ook boven water heeft het land meer te bieden aan natuurschoon dan ik had verwacht. Hier kunnen de Caribische eilanden en Egypte bij lange na niet aan tippen.
De mensen zijn heel vriendelijk, behulpzaam en totaal niet opdringerig. Op de markt en in de winkels wordt je niet overal naar binnen getrokken of aangesproken.
Het eten en drinken is gevarieerd en van prima kwaliteit. Het kost ook nog bijna niets daar. Een biertje kost daar ca euro 0,25 en een fles goede whisky of rum kost ca euro 1,50. Een driegangen maaltijd kost nog geen euro 5,00.
Al met al een reden om nog eens terug te keren naar dit land.