Halmahera 2016/2017

view vanaf LembehDe vlucht van Amsterdam naar Jakarta mat Garuda verliep voorspoedig. In Jakarta had ik een korte tussenstop van twee uur voor het vervolg naar Manado. Ook die vlucht ging naar wens, alleen mijn duikbagage was per ongeluk in Jakarta achtergebleven. Dat gold ook voor de bagage van de andere passagiers die in Amsterdam waren ingecheckt. Deze zouden de volgende vlucht enkele uren later alsnog arriveren. Het resort was zo vriendelijk de volgende dag de bagage op te halen voor me. De eerste dag heb ik zodoende niet kunnen duiken en maar lekker een rustdag genomen om te acclimatiseren.
hairy frogfish Op Lembeh was het weer een warm welkom. Rob en Linda stonden me al op te wachten met hun 6 maanden oude dochtertje Indah en voor een deel van het personeel was het een weerzien.
Het was een paar dagen lekker rustig op de Divers Lodge Lembeh. De laatste gasten vertrokken de de dag na mijn komst en ik was twee dagen de enige gast. Duiken met een privégids heeft zo zijn voordelen. De volgende dagen kwamen er nog een Australische duikster en een stel Zweden. Deze gasten gaan net als ik hierna naar Halmahera.

anemoonvissen Op Lembeh hebben we kerstmis gevierd. Het restaurant en de lounge waren voorzien van een witte en een groene kunstkerstboom en aangekleed met allerlei andere kerstversiering. Al het personeel was die dagen getooid met een kerstmuts, zelfs de mannen op de boten en de gidsen. Alleen de kalkoen ontbrak op het menu.
Het duiken in de straat van Lembeh blijft een van mijn favorieten. Het is altijd verrassend welke rariteiten je tijdens de duik tegen komt. Ik heb ook een aantal duiken gemaakt op voor mij nieuwe duikstekken. Het was weer volop genieten van al het leven tussen de rommel onderwater en in de toch ook ruimschoots aanwezige koralen.
nudibranch Ik heb weer diverse frogfish gezien, waaronder meerdere hairy frogfish. Verder opvallend veel sepia’s gezien, variërend van de hele kleine roze en witte tot de flamboyante versie. De gewone sepia’s waren druk bezig met het schieten van hun eieren in het koraal. Ook de wonderpus, de coconutoctopus en de mimicoctopus zijn meermalen gesignaleerd. Daarnaast zag ik uiteraard de reguliere soorten critters zoals spookfluitvissen, schorpioenvissen, (dwerg)zeepaardjes, murenes, stingrays, mandarijnvissen en talrijke schitterende naaktslakjes. Het fotograferen van de vele krabbetjes en garnalen completeerden het geheel.

blue ringed octopus

Na ruim een week vertrok ik naar Halmahera. Vanaf Manado is het nog geen uur vliegen naar Ternate. Dan ben je er nog niet, want eerst moet je ruim 3 kwartier met een speedboot naar een ander eiland en daarna is het nog ruim 3 uur rijden naar het Weda Resort. Het is een mooie trip langs kleine dorpjes en door een schitterend natuurlandschap. Recentelijk is een groot deel van de weg aangepakt en (opnieuw) geasfalteerd. Precies bij de afslag naar het resort hielt de verharde weg op.

coconut octopus Op Weda trof ik een aantal gasten die ook op Lembeh zaten en daarnaast een Nederlands stel dat ik vorig jaar nog had ontmoet op Raja Ampat. In het resort waren alle huisjes bezet en er waren 11 duikers. Deze kleinschaligheid heeft mijn voorkeur boven het massatoerisme. Daarnaast is er in de omtrek van honderden kilometers geen andere duikgerelateerde onderneming, zodat je gegarandeerd de enige bent op de duikplaats.
Ik heb hier ook oud en nieuw gevierd met de enkeling die wakker was gebleven. In de naaste omgeving werd al een aantal dagen druk eigen gefabriceerd vuurwerk afgestoken en om 12 uur ging het echt pas serieus los.

nudibranch Het duiken is hier totaal verschillend van Lembeh. Je hebt hier mooie riffen met vele soorten schitterende grote harde en zachte koraalformaties. De riffen die wij hebben bezocht zijn waren nagenoeg allemaal nog ongerept en in heel gezonde staat. Op sommige plaatsen zag je wel eens een oude beschadiging door het dynamietvissen. De koralen konden de vergelijking met Raja Ampat wel doorstaan, alleen door het ontbreken van de stroming was de hoeveelheid grote vis hier minimaal. De hoeveelheid en verscheidenheid aan kleinere vissen aan de top van de riffen was ook hier verbluffend. Veel kleur en pracht in combinatie met heel goed zicht gaf het gevoel of je in een aquarium zwom.
soft coral Er was een grote verscheidenheid aan onderwaterleven. Naast de pygmee seahorses, talloze nudibraches, sepia’s, diverse anemoonvisjes, krabben en garnalen, hebben we hier ook de blue ringed octopus gespot. Elke duik was er genoeg leven te vinden. De gidsen met een Lembeh achtergrond lieten ons genoeg zien.
We hebben slechts tweemaal haaien gespot, maar op de weg terug naar het resort kwamen we in een grote school van minimaal 50 dolfijnen terecht. Ze zwommen een tijdje met ons mee en sommige haalden kunstjes uit boven water.Bobbit worm Enkele weken geleden hebben ze hier dagelijks walvissen gespot tijdens de trips naar de duikstekken.
We hebben ook een aantal muckdives gemaakt bij de oude airstrip van de mijnen, Airport I en II. Vooral de nachtduiken waren hier spectaculair met vele octopussen, krabbetjes, garnalen, nudibranches, bobbitworms en vele andere critters. De nachtduiken waren hier lekker lang, de kortste was 85 minuten en de langste maar liefst 125 minuten. Er was ook zoveel te zien.

Weda Resort Halmahera is ook een walhalla voor vogelspotters door de grote verscheidenheid aan vogels, waarvan een groot aantal uniek en inheems. Zelfs op het resort kun je vanaf het terras van de bungalow en vanuit het restaurant al veel vogel zien. In het restaurant staat zelfs een telescoopkijker om de omgeving af te speuren naar vogels. Alleen op het resort heb ik al diverse duiven, neushoornvogels, adelaars, papegaaien, fruitduiven en veel andere vogels gezien. De laatste dag voor de terugreis ben ik het tropisch regenwoud in geweest voor birdwatching onder leiding van een ervaren gids. We moesten al om 5 uur ’s ochtends vertrekken, vergezeld door een tropische regenbui.haventje Weda Resort Onze gids regelde een natuurlijke paraplu voor ons van palmbladeren. We moesten zo vroeg weg om de paradijsvogel te zien. We hebben hem zijn hele repertoire zien opvoeren, wat een hele mooie vertoning is. Verder heeft de gids ons nog vele andere vogels laten zien en werd dit een mooie afsluiting van de vakantie.

Op Lembeh heb ik 18 duiken gemaakt en op Halma Hera 21 duiken. De gemiddelde duiktijd van deze duiken was 80 minuten.