Bonaire 2009

zompig BonaireHet wordt traditie om in het voorjaar naar de Antillen te gaan. Bonaire is inmiddels voor de vierde keer aan de beurt. Dit eiland heeft mijn voorkeur boven de andere eilanden vanwege de rust, de relaxedheid en het mooie duiken. Verder is dit wel de mooiste periode qua natuur en temperatuur. Net na de regentijd is alles nog mooi groen en zijn de temperaturen nog niet al te hoog met zo’n 28 tot 30 graden. We hebben ook een dag met heel veel regen gehad, waardoor “zonnig” Bonaire veranderde in “zompig” Bonaire.

Na de goede ervaringen met Arkefly van vorig jaar, hebben we hier ook dit jaar weer onze vlucht geboekt. Ondanks de vele mindere recensies op internet hebben wij ook dit jaar weer alleen positieve ervaringen. Er waren geen vertragingen, het eten was weer prima en het personeel vriendelijk.

wilde ezels We verbleven voor de derde keer in een huisje op het park Bonaire Exclusief. Op dit park staan een stuk of 30 woningen van particulieren die het verhuren als ze zelf niet aanwezig zijn of gekocht hebben als beleggingsobject. Ditmaal hadden we een in 2008 nieuw gebouwd huisje met 3 slaapkamers en 3 badkamers, wat ongekende luxe is. Het parkje is ideaal om te verblijven, want je zit op loopafstand van het centrum van Kralendijk.
Op het park zit ook een Nederlander waar we goedkoop een pickup hebben gehuurd. Dit is een ideale auto voor duiken.

strandje Nukove In Kralendijk kun je over het algemeen goed eten, want er zijn een aantal uitstekende restaurants. Onze favorieten waren dit jaar Salsa, Bambu en Guernica. Tijdens onze etentjes zijn we ook nog een aantal bekenden tegengekomen. Zo zat de misdaadverslaggever John van den Heuvel eens een tafeltje naast ons. Hij was daar in verband met de rechtszaak van Marlies van der Kouwe.
Op een andere avond kwam ik bij het City Cafe een oude bekende van de duikclub uit Sneek tegen. Chantal van der Kooi werkt op Curacao en was toevallig een paar dagen gestationeerd op Bonaire.

carnaval Tijdens ons verblijf werd ook het jaarlijkse carnaval uitbundig gevierd. Op Bonaire was het een bonte stoet met versierde wagens, dansende en schitterend uitgedoste mensen en harde swingende muziek. Het was weer een vrolijke boel.

We hebben bij Dive Friends een pakket van onbeperkt lucht en lood genomen. Zij hebben 4 locaties op het eiland waar je de flessen kunt wisselen, zodat je hier nooit ver voor hoeft om te rijden. Via de verhuurder van de huisjes kregen we ook nog eens een korting van 20%.

eagle ray Het duiken was als vanouds lekker relaxed. Je pakt je spullen en rijdt naar een willekeurige duikstek, welke gemarkeerd is me een gele steen. Mochten er nog andere auto’s staan, dan rijd je gewoon naar de volgende stek.
De gevolgen van de storm Omar van afgelopen najaar zijn onderwater nog duidelijk zichtbaar. Vooral op de ondiepe stukken langs de kant is er veel koraal vernield en zijn er stukken overspoeld met zand. Gelukkig is er op de diepere stukken nagenoeg geen schade aangericht, zodat er daar nog volop van de mooie koralen kon worden genoten.

schildpad Het andere onderwaterleven was weer als vanouds. Bij de verplichte checkduik op het huisrif van de Dive Friends kwamen we gelijk al een schildpad en een eagle ray tegen. Later zijn we deze ook wel vaker tegenkomen, met als uitschieter 3 schildpadden en een octopus in een duik bij Jeff Davis Memorial. Verder hebben we nog diverse octopussen en zeepaardjes gezien en bijna elke duik wel murenes, barracuda’s, jagende jacks, diverse garnalen, grote tarpons en vele andere soorten vis, veelal in grote scholen. Bij Karpata hebben we zelfs een nurseshark gezien, de eerste haai die ik op Bonaire heb gezien.

Hilma Hooker We hebben ook weer gedoken op de voormalige drugsboot de Hilma Hooker. Dit wrak wordt elk jaar mooier door de steeds weelderigere begroeiing met koralen en sponzen en de vele vissen die hier bescherming zoeken. Ook de surveillerende tarpons waren weer prominent aanwezig rondom het wrak.
Nachtduiken blijven ook altijd een aparte belevenis op Bonaire. Het kleine spul als garnaaltjes en krabbetjes komen in groten getale tevoorschijn. Verder maakten de nodige baarzen en tarpons dankbaar gebruik van het schijnsel van de duiklamp om op vissen te jagen. Daarnaast waren er meerdere vrij zwemmende murenes en in het koraal slapende vissen te bewonderen.

leguaan Tijdens deze vakantie heb ik 23 duiken gemaakt met een gemiddelde duur van bijna 85 minuten. Tjerk heeft zijn 1.000e duik gemaakt, uiteraard op de duikstek 1000 Steps. Tjerk en ik hebben ook nog onze 250e duik als buddy paar gemaakt.
Al met al was het weer een geslaagd verblijf geweest op Bonaire en zal volgend jaar hoogstwaarschijnlijk wel weer een vervolg krijgen.