Raja Ampat 2015

Mermaid IRaja Ampat heeft de naam een van de mooiste duikgebieden van de wereld te zijn. Ik ga Raja Ampat verkennen met de Mermaid I, dezelfde liveaboard van de trip van vorig jaar naar Komodo. Om in de opstapplaats Sorong te komen moet je wel wat voor over hebben. Met (lange) tussenstops in Jakarta en Makassar ben ik uiteindelijk goed aangekomen in Sorong.
De Raja Ampat-eilanden (Vier vorsteneilanden) maken onderdeel uit van West-Papoea en bestaat uit een viertal grotere eilanden Waigeo, Batanta, Salawatien en Misool, en een aantal kleinere. De eilanden zijn dunbevolkt en dicht begroeid met tropisch regenwoud.dorpje
Het heuvelachtige binnenland van de eilanden bereikt een hoogte van 1.200 meter. De meeste eilanden zijn beschermde natuurgebieden, zodat de koraalriffen ongerept zijn en er een grote overvloed van vis is. Op de boot was er deels dezelfde bemanning als vorig jaar bij Komodo. Nico was gepromoveerd tot duikleider deze trip. Dolphin was evenals vorig jaar mijn gids.
We hadden een gezellige en gemêleerde groep van 15eiland gasten aan boord. Naast Nieuw-Zeelanders, Australiërs, Duitsers, Engelsen, Amerikanen waren er ook nog twee andere Nederlanders.Door de grote variatie in tijdszones hebben we dus ook meermalen nieuwjaar gevierd. De Nieuw-Zeelanders waren het eerste aan de beurt en dat tijdstip hebben we maar aangehouden als nieuwjaar. De Amerikanen waren de volgende middag de laatste in de rij. Het Nederlandse nieuwjaar was hier om 8 uur ’s ochtends en dat vierden we onderwater tijdens onze eerste duik van 2016.
wobbegongDe eerste dagen van de trip hebben we gedoken in de Dampier Street. Vanwege de volle maan hadden we de hier ook te maken met behoorlijke stroming. Hierdoor waren de koralen nog mooier en was er heel veel vis, ook grotere roofvissen als tonijnen en haaien. De Wobbegong stond nog hoog op mijn wishlist en de kans op het spotten was het grootste in de Dampier Street. walking sharkBij meerdere duiken heb ik een exemplaar van deze familie van de haai met zijn “harige baardgroei” gezien. Van mijn wishlist heb ik ook de walking shark kunnen afvinken, want deze heb enkele keren tijdens een nachtduik gezien.
Raja Ampat heeft prachtige koraaltuinen met een grote diversiteit aan harde en zachte koralen. In de enorme waaierkoralen in allerlei kleuren vonden we vier soorten pygmee seahorses. pygmee seahorseDe verhalen over de grote visrijkdom met meer dan 1.000 vissoorten zijn niet overdreven.
In werkelijkheid is de grote variatie en de aantallen vissen onvoorstelbaar. Grote scholen met o.a. rifvissen, fuseliers, snappers, trevallies, horsmakrelen, barracuda’s, sweetlips en vleermuisvissen bevolken de riffen. Daarnaast ook nog een grote diversiteit aan nudibranches, sepia’s, frogfish, schildpadden, anemoonvissen, spookfluitvissen, garnaaltjes en krabbetjes. Tijdens meerdere duiken hebben we manta’s gezien, evenals whitetips, blacktips en grey reefsharks.
mantaHet duiken in de mangroven was prachtig. Vanwege de lichtinval tussen de wortels van de bomen en het goede zicht was er een spectaculair inkijkje in de kraamkamer van de zee. Een grote hoeveelheid en variëteit aan jonge vissen zochten hier bescherming.

Tussen het duiken door hebben we nog een dorpje op een eiland bezocht, waar we veel bekijks van de jeugd hadden. Toen de bemanning wat frisdrank en snoep uitdeelde waren we nog populairder. Penemu point of viewVerder hebben we op Penemu Island, een van de Fam Islands, een uitkijkpunt bezocht. Op een hoogte van 200 meter was een uniek point of view op een platform gemaakt. Met deze temperaturen was trouwens een extra zware klim naar de top, maar gelukkig was er een redelijk begaanbare trap gemaakt. Uiteindelijk volgde de beloning met een prachtig uitzicht over de baai en de vele kleine eilandjes.

LembehNa de trip met de vele schitterende koraaltuinen en de grote hoeveelheid vis werd het tijd voor een totaal andere onderwaterwereld. Ik had nog een weekje verblijf geboekt bij Divers Lodge Lembeh om weer eens volop te genieten van het muckdiving. Manado is nog geen anderhalf uur vliegen van Sorong en daarna ben je binnen twee uur op je bestemming op Lembeh.
De afgelopen jaren ben ik een regelmatige bezoeker van Lembeh geweest en elke keer wordt het drukker met nieuwe resorts en dus ook duikers. hairy frogfish IToch was hier onderwater gelukkig niet veel van te merken. Daarnaast waren er toch weer een aantal nieuwe en voor mij dus onbekende duikstekken ontdekt.
De eerste duiken troffen we gelijk al weer een aantal frogfishes, waaronder vier hairy frogfish. Ook in latere duiken ben ik ze regelmatig tegengekomen.
Elke duik toverde gids Paulus weer de meest bizarre krabben, garnaaltjes en andere rare critters uit de hoge hoed.blue ringed octopus Spookfluitvissen, flamboyant cuttlefish, veel verschillende nudibranches en octopussen (o.a blueringed, mimic en hairy) maakten het weer een aangenaam duikverblijf. Aan de buitenkant van Lembeh is er in het algemeen beter zicht. We maakten er een duik op Palau Dua (twee eilanden), waar we grote scholen vis zagen met jagende jacks en tonijnen. Ook de whitetips en schildpadden ontbraken niet. Naast de vele mooie harde koralen waren hier ook talloze enorme sponzen in prima staat.

wonderpus octopusRob Sinke heeft ook een resort op het Noord-Molukse eiland Halmahera, het Weda Reef en Rainforest Resort. Eind dit jaar ga ik daar de onder- en bovenwater natuur daar bewonderen.
Deze vakantie heb ik naast mijn 1.300e duik in totaal ook nog de 250e duik in Indonesië gemaakt.