Sudan 2015

Royal EvolutionDe afgelopen jaren ben ik een aantal malen naar het diepe zuiden van Egypte en St Johns geweest. De riffen en de aantallen (grote) vis vond ik elke keer achteruit gaan. Het werd dus tijd om nog verder naar het zuiden te gaan om te kijken of het daar beter is gesteld met de flora en fauna. Ik heb een tweeweekse Sudan expeditie gemaakt met de Royal Evolution, waarbij een groot voordeel is dat de vertrekplaats van deze cruise Port Ghalib in Egypte is. De MS Royal Evolution is een stalen jacht van ca 40 meter haven Port Ghalib en geldt als een van de meest luxe boten in de Rode Zee. Ik heb niet eerder zo’n grote en luxe kamer gehad als hier.
In totaal waren er 21 gasten aan boord en naast mijn persoon waren er nog 3 Nederlanders aan boord. Verder bestond het gezelschap uit een aantal Zwitsers, Oostenrijkers, Duitsers en een Russische en Australische vrouw. Gelukkig klikte het met alle gasten en hebben we er met elkaar een gezellige tijd van gemaakt.

Ray

We konden om 17.00 uur boarden. We mochten onze bagage nog niet uitpakken en moesten eerst allerlei formulieren invullen voor de havenautoriteiten in Egypte en Sudan. We moesten ook alvast de kosten van de visa naar Sudan (455 euro) betalen. In Port Ghalib moesten we met alle bagage van de boot af en gingen 50 meter verder naar het douanekantoor. Hier werden de paspoorten gecontroleerd en is de bagage door de scanner gehaald. We verlieten het douanegebouw aan de achterkant en mochten daar weer op de boot, die 10 meter verder was gevaren. Dit was kennelijk de formele manier om van Egypte op Sudanees grondgebied te geraken.

nemon

Zodra we aan boord waren vertrokken we om de hele nacht door te varen naar onze eerste bestemming, de Fury Shoals. Hier maakten we de checkduik op Claudia, een van mijn favoriete stekken daar. Het begin was dus al goed. De checkduik werd gemaakt met je kamergenoot, in mijn geval met Johannes, een rustige Oostenrijker van mijn leeftijd. Na de checkduik werden de buddyparen voor de rest van de trip gevormd.
Ik vormde een paar met Martine, een ervaren Nederlandse buddy die ook al veel van de wereld had gezien. Achteraf was dit voor beiden een goede keuze, want we voelden elkaar prima aan en het was of we al jaren samen hadden gedoken.

Port Sudan

Die dag voeren we verder naar het zuiden en maakten nog een duik op Satayah Reef (Dolphin House) en een nachtduik bij Sernaka Island. Die nacht voeren we verder richting Sudan en maakten ’s ochtends onze laatste duik in Egypte bij Shallalat Reef. We passeerden de Sudanese grens en maakten nog een middagduik op Pfeiffer Reef, waar een behoorlijke stroming stond.
De volgende ochtend voeren we naar Port Sudan om alle douaneformaliteiten af te ronden. Op zich hebben we hier weinig van gemerkt, want de duikleiding heeft alles voor ons geregeld. Toen alles na een paar uur was geregeld konden we eindelijk aan de echte trip beginnen.

Umbria

De eerste duiken maakten we op de Umbria, een Italiaans transportschip dat in juni 1940, volledig beladen met vliegtuigbommen en ander explosieven, op weg was naar Eritrea. De Engelsen dwongen de Umbria net buiten de haven van Sudan voor anker te gaan en toen heeft de Italiaanse bemanning hun eigen schip tot zinken gebracht om te voorkomen dat de lading in handen zou vallen van de Engelsen. Het 155 meter lange schip is nog redelijk goed intact. Het is inmiddels prachtig begroeid met zowel harde als zachte koralen. Fiat UmbriaOp veel plaatsen kan je het wrak in, onder andere de ruimen waar de vliegtuigbommen, stapels granaten en zakken cement hoog opgestapeld liggen, maar waar ook nog drie Fiat Lundia’s op een rijtje stonden.

In een ruim lagen doosjes munitie, waarvan sommigen waren opengemaakt door andere duikers en stapels lege flessen, wellicht ooit gevuld geweest met olijfolie of wijn. Ook de brug, salonruimte en de machinekamer kunnen worden bezocht. Om het wrak goed te verkennen hebben we hier drie duiken gemaakt, waaronder een nachtduik met veel leven op het wrak.

krab

Die nacht zijn we doorgevaren naar diepste zuiden van de Suakin Archipel ter hoogte van de grens met Eritrea. Ik had hoge verwachtingen van de duiken hier, maar we hadden de enorme pech dat er naast het vele plankton ook nog “bloei” in het water zat. Gevolg was zeer heel slecht zicht en duiken in een groene soep. Het leek wel Nederland, alleen met een watertemperatuur van 30 graden. Door het slechte zicht konden we de scholen hamerhaaien helaas vergeten. Enkele hamerhaaien hebben we hier gelukkig wel gezien, evenals een grey reefshark en jagende whitetips in een grote school fuseliervissen.

barrie

De nachtduik op Abede Island was mijn 1.200e duik. Onder de boot zagen we bij het einde van de duik nog een silky shark. Na nog een paar andere duikstekken in het diepe zuiden met net zulk slecht zicht zijn we eerder dan gepland weer noordwaarts gevaren in hoop op beter zicht. Ondanks het mindere zicht waren de riffen hier in uitmuntende conditie met veel ongerepte harde en zachte koralen. Er was ontzettend veel kleine vis, maar in mindere mate grote vis als jacks, tonijn, barracuda’s en grote scholen doktersvissen.

vuurtoren

Een volgend hoogtepunt was het Sanganeb rif met een grote vuurtoren in het midden. Tussen de duiken door waren we in de gelegenheid de 50 meter hoge vuurtoren te bezoeken. De beloning voor de beklimming van de 269 treden was een een prachtig uitzicht over de Rode zee. In de verte zagen we nog net de Sudanese kust en verder het diepe blauw van de open zee en het lichte blauw van het rif om de vuurtoren heen. Ook boven water een prachtige plaats.De vuurtoren wordt continu bezet door drie mensen, een vuurtorenwachter, een kok en een politieman. Eigenlijk moest er ook nog een vierde man komen, want dan konden ze in ieder geval klaverjassen….

view vuurtoren
We hebben hier 3 mooie duiken gemaakt. Naast een nachtduik hebben we zowel het noord als zuid plateau van Sanganeb bezocht. Ook hier weer ongerepte riffen met mooie koralen en veel vis, maar niet het echt grote spul zoals haaien. Wel veel grote groupers, jacks, scholen barracuda’s en bultkop papegaaivissen.

conshelf

De volgende duikstek Sha’ab Rumi ligt zo’n 30 km ten noorden van Port Sudan. Een van de bezienswaardigheden is de Precontinent II (Conshelf II), de overblijfselen van het onderwaterkamp van Jacques Cousteau uit 1963 om het leven rond het koraal in de Rode Zee te bestuderen. Het onderwaterhuis, de garage voor de onderzeeër, de haaienkooien en wat andere losse restanten waren mooi begroeid met koralen. Het onderwaterhuis was nog toegankelijk en zat vol met glasvisjes.
haaiIk heb hier zowel overdag als ’s nachts een duik gemaakt. Sha’ab Rumi heeft ook nog schitterende plateau’s. Hier hebben we meerdere duiken gemaakt. Op het zuidelijke plateau hadden we op 35 meter te maken met een down current. Met veel pijn en moeite konden we een hoger plateau bereiken waar gelukkig weer een normale stroming was. Hier hebben we wel veel vis gezien, vooral hele grote groupers zaten hier in grote getale.

manta

We merkten aan de watertemperatuur dat we weer verder naar het noorden trokken. In het zuiden was de temperatuur 30 graden, nu was het gedaald tot 28 graden. Bij Merlo hadden we nog een ontmoeting met een manta die verstrikt was geraakt in een stuk vissersgerei. Martine kon het uiteinde van het snoer nog pakken, maar slaagde er helaas niet in om de manta van zijn verstrengeling te bevrijden.
spaanse danseresnMijn buddy had nog nooit een Spaanse danseres gezien. Elke nachtduik zijn we op zoek geweest, maar pas bij de laatste nachtduik op Ras Abo Shagra vonden we gelukkig een mooi exemplaar. In de buurt vonden we ook nog een string met eieren van deze naaktslak.

De laatste duiken in Sudan hebben we weer gemaakt op het Pfeiffer Reef. Op de heenreis hebben we hier alleen een nachtduik gemaakt, nu drie dagduiken op de diepere plateaus. Helaas geen haaien dit keer, maar wel weer bultkop papegaaivissen en tonijnen.
puffer Hierna zijn we weer teruggekeerd naar Egypte om nog twee duiken op St Johns te maken, waaronder St Johns Caves. Deze mooie ondiepe duikstek kenmerkt zich door de vele tunnels, grotjes en overhangende rotsen waar het zonlicht schitterende beelden oplevert.
De laatste duik hebben we gemaakt op Sernaka Island. Hier ligt het wrak van een grote visserboot, waarvan het onbekend is hoe deze is vergaan. Het wrak is mooi begroeid met koralen en een goede schuilpaats voor de vis. De restanten van kabels en netten lagen iets hoger op het rif. Het ruim zat vol met glasvis.

slakjes

De verwachtingen van deze trip waren hooggespannen, met name om de grote vis te zien. We hebben wel haaien gezien, maar niet in de grote mate die was gehoopt. Een deel komt wellicht door het slechte zicht in het zuiden, maar daarnaast waren er riffen genoeg waar ze wel zouden moeten zitten. Over het algemeen had ik de indruk dat de visstand ook hier achteruit gaat, net zoals in Egypte. Dat beeld leefde bij meer van de gasten aan boord, waarvan een aantal al vaker in Soedan hadden gedoken.nappie Tijdens de hele trip heb ik maar heel weinig schorpioenvissen en geen enkele krokodilvis of eagleray gezien. Wat nog wel vermeldenswaardig is dat ik voor het eerst een zeilvis heb gezien tijdens een duik.
De riffen zijn over het algemeen nog ongerept met mooie harde en zachte koralen. De top van de riffen zat overal vol met het kleine kleurrijke spul, zodat je aan het einde van de duik meestal mooi uit kon duiken.

kalkoen op tafe

De Royal Evolution is een topboot voor een liveaboard. De bemanning is uiterst vriendelijk en behulpzaam en de boot is erg schoon. Ook de koks verdienen een groot compliment, want gedurende de hele trip hebben we heerlijk en gevarieerd gegeten. Voor de vegetariërs werden zelfs aparte maaltijden bereid. Er zijn twee ruime zonnedekken met voldoende schaduw waar het heerlijk toeven was. De duikfaciliteiten waren uitstekend, een groot duikplatform en het duikdek is voldoende ruimte om je duikspullen goed op te bergen.
koralen De drie duikgidsen waren ook goed. Er werden goede briefings gegeven, zodat je onder water geen verrassingen tegen kwam. Hierdoor hebben Martine en ik ook veel duiken zonder begeleiding van de gidsen kunnen maken. Een van de gidsen, Sherif, had ik een aantal jaren geleden al als gids gehad in het tentenkamp van Wadi Lahami.
In totaal heb ik deze trip 40 duiken gemaakt, waarvan 38 met Martine. Omdat de duiktijd maximaal 60 minuten was en bij een nachtduik zelfs 45 minuten, is mijn gemiddelde duiktijd iets gedaald. Qua luchtgebruik hadden we best wat langer kunnen duiken, want wij kwamen steeds met de meeste lucht weer uit het water.

Marina Lodge

De laatste nacht hebben we doorgebracht in Marina Lodge in Port Ghalib. Een prima hotel voor een nacht en lekker dicht bij het vliegveld van Marsa Alam. We vlogen om 12 uur ’s middags weer naar Dusseldorf. Ik had mazzel dat het vliegtuig niet helemaal vol zat, want naast me zat een vrouw die eigenlijk twee stoelen in beslag nam door haar enorme omvang. Zij kon gelukkig een andere plek krijgen en dat is mijn redding geweest, want ik kon anders niet normaal zitten. De terugreis ging verder voorspoedig en ik was vroeg in de avond weer in Joure.