Komodo-Bali 2014

Mermaid INa meer dan een jaar te hebben uitgekeken naar onze trip naar de Komodo-eilanden en Bali was het eindelijk zover. Karin, Jan, Andries en ik vertrokken vanaf Amsterdam met de beroemde vlucht MH17 (nu MH19) naar Kuala Lumpur. We hadden daar een tussenstop van ruim 6 uur voor we door konden naar Bali. Op Bali waren we nog bijna twee uur bezig op het vliegveld voor we de visa hadden en de paspoortcontrole waren gepasseerd. Buiten stond onze chauffeur al klaar om ons naar de haven van Benoa te brengen waar we op de Mermaid 1 zouden aanmonsteren. zonsondergang De Mermaid 1 is een luxe liveaboard waar we de komende 10 dagen op zouden vertoeven voor de trip Bali-Komodo-Bali. De andere gasten waren al aan boord en het was een gemêleerd internationaal gezelschap. We hadden Amerikanen, Britten, Duitsers, een Zwitserse en een Fransman aan boord. Het personeel was van Indonesische afkomst, behalve een Franse gids en Zweedse reisleider.

Zodra we aan boord waren kregen we eerst een korte briefing over de veiligheid en huishoudelijke regels. Daarna vertrokken we gelijk om de hele nacht door te varen naar Moyo Island. slapende white tipHier maakten we onze checkduik op Angel Reef, waar we gelijk werden beloond met pygmee zeepaardjes, diverse slakjes en heel veel vis. Dit beloofde veel voor de rest van de trip. Na deze duik vertrokken we naar Satonda Island, waar we een middag- en nachtduik maakte op Satonda Reef. Dit werden echte muckdives voor de macrofanaten zoals wij.
De volgende dag voeren we naar het vulkaaneiland Sangean, een nog actieve vulkaan. Hier maakten we twee duiken op de duikstek Hot Rocks. Deze heeft zijn naam ontleend aan de warme stenen onder water, waardoor het op sommige plekken echt warmer was. Vooral in de ondiepe gedeeltes zijn de warmwaterbronnen gemakkelijk te herkennen aan de uit de grond komende gas bubbels.

kleine frogfish Vervolgens bereikten we ons uiteindelijke doel, het Komodo National Park. Ik heb al op heel wat plaatsen gedoken, maar dit gebied was echt de topper. Het duiken was heel afwisselend, variërend van echte driftduiken tot rustige muckduiken, dagelijks afgesloten met een nachtduik.
De ongerepte koraaltuinen waren overweldigend qua grootte, kleur en diversiteit van harde en zachte koralen. Daarnaast was er ook een grote verscheidenheid aan sponzen, bundels zweepkoralen en ontelbare veersterren in allerlei kleuren. De koraaltuinen waren bevolkt met ontelbare aantallen koraalvlinders, vlaggenbaarzen, snappers, lipvissen en vele andere kleurrijke rifvissen. Ook de zeeschildpadden en zeeslangen lieten zich regelmatig zien. kathaaiDe visrijkdom werd ook duidelijk door de grote scholen doktersvissen, fuseliers, vleermuisvissen, trekkersvissen en de hierom heen zwermende jagers als horsmakrelen, tonijnen, barracuda’s en jacks. Ook het grote wild hebben we in grote getale gezien. Naast de diverse haaiensoorten als whitetips, blacktips, grijze rifhaaien en zelfs een kathaai hebben we ook meerdere roggen gezien. o.a. eaglerays, bluespotted stingrays, manta’s en torpedo sidderroggen.
mantaOp Manta Valley hebben we een onvergetelijke duik gemaakt. Op een gegeven moment hingen er minimaal tien manta’s rustig tussen ons in, terwijl wij moesten werken in de harde stroming. Er waren hier ook volledig zwarte manta’s, die ik nog niet eerder had gezien.
torpedo sidderrog De nachtduiken waren ook bijzonder spectaculair.Hier zaten een aantal muckduiken tussen en die stonden ook garant voor diverse bijzondere waarnemingen. Naast de vele soorten krabbetjes, garnalen, spookfluitvissen en naaktslakken zagen we de meest rare verschijningen als de bobbitworm, bobtail squid, pygmee cuttlefish, stargazer en heel kleine frogfish.
Verder hebben we zoveel leven gezien, dat ik alleen een bijzondere vondst wil vermelden. We hebben de Lembeh pipedragon gespot, wat op het eerste oog net een stukje alg is. Hij is pas sinds kort ontdekt in dit gebied. Ik had hem al eens in Lembeh gezien, maar het blijft een unieke verschijning.
Tussen de duiken door zijn we nog aan land gegaan op Gili Lawa Laut om van een adembenemend uitzicht te genieten. Na een klauterpartij naar de top van de berg werden we beloond met een panoramisch view over de wijde omgeving en de vele eilanden.

Komodo varaanHet volgende uitstapje aan land was naar het Komodo National Park om de bekende varanen (Komododragons) te bewonderen. Onder leiding van een paar gidsen hebben we een rondleiding door het park gekregen met uitleg over de flora en fauna daar. Het was opvallend hoeveel herten er rondliepen, waarschijnlijk dienend als voedsel voor de varanen. We hebben er een paar grote, vervaarlijk uitziende varanen gezien. Het waren hier wel doorvoede exemplaren die in het park waarschijnlijk niets tekort komen.
duikspullen op de bootHet was een heel verschil met de wilde varanen die we later op het onbewoonde eiland Rinca rustig zagen lopen langs de vloedlijn. Deze waren een stuk slanker en zagen er ook gevaarlijker uit. Op het strand liepen ook een aantal apen en wilde zwijnen. Wij dachten dat de zwijnen voer waren voor de varanen, maar het bleek dat de varanen juist bang waren voor de zwijnen.
Op de boot was alles perfect geregeld. Ik heb diverse liveaboards gedaan, maar nergens was het zo goed voor mekaar als op de Mermaid. Na het duiken lagen er al schone handdoeken klaar voor ons en na een nachtduik kregen we zelfs warme chocolademelk. Ook alle complimenten voor de kok, want het eten was heerlijk en afwisselend. mantis shrimpOok voor de rest van de crew alle lof, want ze waren uiterst vriendelijk en behulpzaam. Echt een aanrader voor een volgende liveaboard.

Na de Komodotrip hebben we nog een weekje vakantie gevierd op Bali in Candidasa bij het Pondok Bambu Resort. Dit is een kleinschalig resort aan zee met 14 bungalows en een duikschool Bambu Divers. Zowel het resort als de duikschool worden gerund door Nederlandse eigenaren. Het was hier allemaal prima geregeld met uitermate vriendelijk en behulpzaam personeel.
sepiaWe hebben hier een aantal dagen gedoken op de plaatselijke riffen, waaronder bij Gili Mimpang in de hoop om een Mola Mola te ontmoeten. Helaas was het water niet koud genoeg voor deze maanvis. Mooiste duik die we hier gemaakt hebben was The Jetty bij Padanbay, een lange steiger met mooie koralen begroeide pilaren. Naast veel troep zat er ook heel veel leven onder de pier, zoals grote scholen vis, murenen, nudibranches, frogfish en allerlei andere critters.
We hebben ook nog kantduiken gemaakt op het beroemde wrak de USS Liberty en het macroparadijs Seraya. koffie- en theeproeverijDeze duikstekken behoorden tijdens mijn vakantie in 2010 tot de favorieten. Het was te merken dat dit populaire plaatsen zijn, want we waren bepaald niet de enige duikers hier. Hier was weer kenmerkend dat al het zware duikmateriaal door de plaatselijke vrouwen van de auto’s naar het water werd gedragen.
In totaal heb ik deze vakantie 38 duiken gemaakt, waarvan op de laatste duikdag mijn 200e duik in Indonesië.

rijstveldenNaast duiken hebben we de tijd ook nog nuttig besteed met een aantal leuke tripjes naar bekende attracties. We zijn naar Tenganan geweest, een oud en authentiek Balinees dorp met traditionele regels en oude ambachten, zoals weven en manden maken. In de buurt hebben we ook nog een rondleiding gehad in een botanische tuin. Hier genoten we van een uitgebreide thee- en koffieproeverij met verrassende smaken als gember, cocos, vanille en mango. We konden hier ook de echte (kostbare) Kopi Loewak koffie drinken. Deze uitmuntende koffie is gemaakt van bonen die uit de uitwerpselen van de Civetkat komen.
waterpaleis TirtaganggaWe hebben ook nog een dagtripje gemaakt in een taxi met een privé chauffeur. We reden door de rijstvelden naar het kratermeer Batur en de nog altijd actieve vulkaan Gunung (berg) Batur (1717 m). We hebben hier ook de prachtige tempel Pura Ulan Danu Batur bezocht. Om binnen te komen moesten Andries en ik een sarong kopen waar we achteraf veel te veel voor hebben betaald (naar Indonesische normen).
Op een vrije middag hebben we een bezoek aan het waterpaleis Tirtagangga gebracht. Dit is een waterpark met Balinese beelden, fonteinen, waterbassins vol koikarpers en mooi aangelegde tuinen met veel bloemen.

Na een weekje Bali zat de vakantie van Andries en mij er al weer op. Jan en Karin gingen nog een extra weekje van de rust, natuur en cultuur genieten.